Atalay Sıdar

+90 216 706 52 28

Edit Content

Black Hat SEO, arama motorlarının hizmet şartlarını hiçe sayarak yapılan SEO çalışmalarına verilen genel addır. Bu çalışmaların sonucunda hızla elde edilen yükselişlerin sonunda internet sitelerinin arama motorlarından yasaklanma ihtimali de oldukça yüksektir. Bu nedenle tercih ettiğiniz SEO çalışmalarının kapsamını net bir şekilde öğrenmeniz ve takip etmeniz gerekir. Aksi takdirde internet sitenize geri dönüşü olmayan ya da çok zor olan zararlar verebilirsiniz. 

Black Hat SEO Nedir?

Bir internet sayfasının SERP yani arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda çıkması için yapılacak olan ve arama motorları tarafından yasaklanmış uygulamaların tamamı Black Hat SEO olarak tanımlanır. Bu uygulamalar Bing, Google gibi popüler arama motorlarının SEO ile ilgili açıklamalarının bulunduğu sayfalarda net bir şekilde ifade edilir. Arama motorları kendi kullanıcı kitlelerinin olumsuz bir deneyim yaşamasına engel olmak için arama sonuçlarını oldukça farklı algoritmalara göre listelerler. Bu noktada bir arama motorunu kandırmaya çalışmak o internet sayfası için intihar etmek ile eş değerdir. SEO konusunda tamamen kulaktan dolma bilgilere sahip olan kişiler bile Black Hat SEO çalışmalarını birkaç soru ile fark edebilirler. 

Yapılan çalışma arama yapan kullanıcılar için bir değer sağlıyor mu, kullanılan içerikler kaliteli ve özgün mü gibi birkaç soru ile yapılan çalışmanın niyetini ve buna bağlı olarak da nasıl bir çalışma olduğunu anlamak mümkün. Ancak SEO alanında çok çeşitli uygulama olduğu için Black Hat SEO kapsamında yapılan çalışmalardan biraz daha detaylı bahsetmek istiyoruz. 

Anahtar Kelime İstifleme 

İnternet sitelerinin sayfalarında yer alan içeriklerde ya da bu sitelere yönlendirme yapılan metinlerde keyword stuffing yani anahtar kelime istifleme olarak adlandıran işlemlerin yapılması siteler için zararlıdır. Arama sonuçlarında yükseliş elde etmek için alakasız anahtar kelimeleri yığınlar halinde kullanmak sayfanın alakasız aramalarda çıkmasını sağlar. Bu da hem kötü bir kullanıcı deneyimi sağlar hem de eninde sonunda arama motorları tarafından eninde sonunda fark edilerek sitenin engellenmesine neden olur. Anahtar kelime istifleme işlemi genellikle bir hizmetin yanına her şehir ya da mahalle adı ekleyerek liste oluşturmak, aynı kelime öbeklerini tekrar tekrar kullanmak gibi yöntemlerle yapılabilir. 

Gizli Yönlendirme 

Black Hat SEO çalışmalarında insanları tıkladıklarından farklı sitelere yönlendirmek oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir. Bu kullanıcı deneyimini sıfıra indiren bir yaklaşım ve spam olduğu için de arama motorları tarafından kesinlikle hoş karşılanmaz. Backlinkler sadece amaca yönelik olarak kullanılmalıdır. İnsanlar yanlış yönlendiren linklemeler spam olarak algılanacağı için uzak durulması gereken linklemeler arasında yer alır. Eğer sitenize gelen ziyaretçilerin hangi bağlantılardan geldiğine bakıp, bağlantıdaki içeriği incelemek Black Hat SEO uygulamasına maruz kalıp kalmadığınızı görmenize yardımcı olur. 

Kalitesiz İçerik 

SEO çalışmalarında içerik temel yapı taşı olarak görülmelidir. Ancak maliyeti düşürmek, düşük maliyetle daha hızlı içerik üretmek için Black Hat SEO çalışması yapan pek çok insan kalitesiz içeriklere yönelir. Oysa 2011 yılında yayınlanan Google Panda Güncellemesi ile özelikle kopya içeriklerin arama motorları tarafından algılanmasına olanak sağlayan geliştirmeler açıkladı. Görünmez anahtar kelimeler kullanmak, kopya içerik kullanmak, kelimelerin yerini değiştirerek ya da eş anlamlılarını kullanarak içerek üretmek. Aynı konuda benzer makaleleri birbirine karıştırarak kullanıcı açısından değeri olmayan, sadece arama motorları için hazırlanmış anahtar kelime yüklü içerikler kullanmak Black Hat SEO çalışmalarında çok sık tercih edilir. 

 

black hat seo nasıl yapılır

Clickbait 

Clickbait yani insanları bir url’yi tıklamaya zorlayacak hamleler yapmak Black Hat SEO kapsamında çokça tercih edilir. Haber siteleri tarafından sıkça tercih edilen tıklama alma yöntemlerinden birisi söz konusu SEO olduğu zaman çok alakasız ve yanlış bilgilerle dolu şekilde yapılmaktadır. Bedava iPhone Kazan yazan bir bağlantıya tıklayan kullanıcın telefon kılıfı satışı yapan bir siteye yönlendirilmesi Black Hat SEO kapsamında yapılan clickbait yöntemlere örnek verilebilir. 

Spam Yorumlar 

SEO çalışmalarında genellikle WordPress alt yapısı tercih edilir. Bu alt yapı özellikle spam yorumlar için oldukça uygundur. Farklı sitelere link verebilmek ya da bağlantıyı arama motorlarına gösterebilmek için botlar tarafından binlerce siteye yorum gönderimi yapılabilir. Bu da Black Hat SEO çalışmalarında sıkça kullanılan yöntemlerden birisidir. 

Günümüzde hem arama motorları hem de alt yapı teknolojileri Black Hat SEO çalışmalarının önüne geçecek geliştirmeler yapıyorlar. Spam yorum atmak eğer site sahibi izin vermiyorsa neredeyse imkansız, kopya içerikler arama motorları tarafından çok daha kolay fark ediliyor, anahtar kelime istifleme sitelere yarar değil zarar sağlıyor. Kısa süreli, göstermelik bir yükseliş için Black Hat SEO çalışmalarına güvenmek ve sonrasında internet sitelerini geri dönüşü olmayan bir noktaya getirmek anlamsızdır. SEO çalışmalarına yatırım yapan herkesin bu çalışmalardan orta ve uzun vadede getiri elde edeceğini bilmesi ve doğru adımların SEO açısından büyük önem taşıdığını fark etmesi önemlidir. White Hat SEO yani arama motorları tarafından tamamen yasal olarak görülen SEO çalışmalarının uzun vadeli etkisi asla göz ardı edilmemelidir. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir