HTTP durum kodları, istemci (veya tarayıcı) ile sunucu arasındaki aktarım işlemi sırasında neler olduğunu bize ifade eden üç haneli numaralardır. Web tarayıcı ve sunucu arasında neler döndüğünü anlamanın en kolay yoludur diyebilirim.
SEO İçin Durum Kodları Önemli Midir?
Google ve diğer arama motorları botları bir sitenin sağlık durumuna bakmak istediğinde durum kodlarını kontrol eder. Kontrollerinde ise bir sitenin başarılı açılıp açılmadığına, silinmiş bir sayfa olup olmadığına, sunucu bazlı veya yönlendirme yapılıp, yapılmadığına bakar. Sitenizin sağlık durumuna göre de sizi değerlendirmeye alır.
Takip etmekten sıkılmadığım Google’dan Jhon Amca;
Geçen gün Google’ın içerik tararken ilk kontrol ettiği şeyin HTTP durum kodlarının olduğunu açıkladı. Google, dizine eklemeden önce bile durum kodlarını kontrol ettiğini belirtti.
SEO İçin En Önemli HTTP Durum Kodları Neler?
- 1xx Kodu : Bilgi İsteği
- 2xx Kodu : Başarı
- 3xx Kodu : Yönlendirme
- 4xx Kodu : Genellikle sitede bir sayfa bulunmadığında görünür. Müşteri hatası olarak geçer.
- 5xx Kodu : Sunucu Hatası
200 Kodu : Başarılı. Her şeyin yolunda olduğunu belirtir. Gerek Google gerekse kullanıcıların görmek istediğini durum kodu diyebilirim.
301 Kodu : Kalıcı yönlendirme kodu. Yani bir URL’nin başka bir URL’e kalıcı olarak yönlendirme yapıldığını belirtir. Alakalı yönlendirme yapmanızı tavsiye ederim.
302 Kodu : Geçici yönlendirme anlamını taşır. Burada dikkat edilmesi gereken kalıcı bir yönlendirme vermeniz gerekirken geçici yönlendirmede bulunmamanız olacaktır.
404 Kodu : Site veya sayfa ulaşılamadığı zaman bu durum kodu ile karşılaşırsınız. İstek yapıldı, ancak sayfa geçerli değil gibi bir sayfa bulunmadığında görünür.
410 Kodu : 404 kodu ile benzerdir. Fakat 404 koduna göre daha net bir şekilde mesaj vermektedir. Google arama dizinlerinden kaldırmak istediğiniz sayfanın kaldırılma sürecini 410 kodu ile hızlandırabilirsiniz.
Soft 404 Kodu : Sayfa içeriğinin boş olduğunu buna rağmen 200 başarılı koduna sahip hatalı sayfadır. Sayfa içeriğinin boş olduğu bir sayfada 404/410 veya 301 yerine 200 başarılı kodun yer alması arama motorları botları için kötüdür.
404 Durum Kodu (404 Sayfa Bulunamadı) için Öneriler?
- Kullanıcıların silinmiş veya olmayan bir sayfaya ulaşmak istedikleri zaman özel hazırlanmış 404 sayfanız olsun. Tabii, site yapısını bozmadan.
- Kesinlikle her 404 sayfasını Anasayfaya yönlendirmeyin. Yine de bir yönlendirmek yapmak isterseniz. ALAKALI 301 yönlendirmeleri yapın.
- 404 sayfalarınızın meta kodları arasında Noindex etiketini belirtin.
- 404 sayfanızın durum kodunda 404 durum kodu yer aldığından emin olun.
- 404 koduna sahip silinmiş sayfalarınızın sitemap’te yer almadığından emin olun.
500 Kodu : Sunucuda bir sorun olduğunu gösterir. Burada yapmanız gereken en hızlı şekilde sunucu sağlayıcınız ile iletişime geçmek olmalı.
Google botları 5xx / 4xx durum kodlarıyla karşılaşırsa site içeriğinizi Google aramalarına eklemeden çıkıp gidecektir.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise çok fazla yönlendirmeye sahip sayfalar varsa çözüm yoluna gidilmesi gerekmektedir.