Google kopya içerikleri şikayet etme servisi sayesinde web sitenizde yayınladığınız içerikleri sayfanızdan alıp kendi sayfalarında yayınlayan kişileri google’a şikayet edebilirsiniz.
Google yaptığı algoritma güncellemeleriyle özgün içeriğin ne kadar önemli hale geldiğini her zaman hatırlatmaktadır. Bunun için günlerce, bazen haftalarca araştırmalar yapıp özgün içerikler üretmek için uğraşıyorsunuz ve bu içerikleri web sitenizde yayınlıyorsunuz. Sonra bir emek hırsızı çıkıyor sayfanızda bulunan içeriği aynen kopyalayıp kendi web sitesinde yayınlıyor. Bu emek hırsızlığı ile google kopya içerikleri şikayet etme servisiyle bir nebze olsun mücadele edebiliyoruz.
Google link şikayet etme olarak bilinen bu yöntemle google er ya da geç talebimize karşılık verecektir.
Kopya içeriklerinizi google’a nasıl şikayet edeceğinizi anlatmadan önce kopya içeriğin SEO’ya etkisine göz atmanın faydalı olacağını düşünüyorum.
Kopya içerik dünya üzerindeki en yaygın SEO sorunlarından birisidir.
Eğer e-ticaret yapıyorsanız web sayfanızdaki ürünlerde kullandığınız açıklama metinleri ne kadar özgün içeriğe sahip olursa sayfanızın indekslenmesi ve arama motorları tarafından olumlu değerlendirilmesi o derece artar.
Özellikle ürünleriniz için dışarıdan XML desteği alıyorsanız mutlaka ama mutlaka içeriklerinizi kendiniz oluşturun. Çünkü XML desteği veren tedarikçi firmanız aynı ürün ve açıklamaları bir çok web sayfasıyla paylaşıyor olacaktır.
Her ne kadar google e-ticaret siteleri için kopya içerik konusunda biraz esnek davransa da bu durum google botları tarafından kopya içerik olarak algılanabilir.
Şimdi Google’a kopya içerik nasıl şikayet edilir? birlikte bakalım.
Bunun için yapmanız gereken https://www.google.com/webmasters/tools/spamreport?hl=tr&pli=1 bağlantısında açılan sayfanın en altında bulunan Webspam Bildir butonuna tıklamak.
Webspam Bildir butonuna tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak.
Google webspam bildir ekranından sonra karşımıza çıkan sayfada 1 numara olarak işaretlediğim alana içeriğinizi yayınlayan web sitesinin adresini yazıyorsunuz.
2 numaralı alanı boş bırakıp, 3 numaralı sekmeye konuyu özetleyen açıklamanızı yazıyorsunuz. Daha sonra 4 numaralı ekrandan resim doğrulama yaptıktan sonra webspam bildir butonuyla işlemi tamamlıyorsunuz.
Bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir konu var. Yayınladığınız içerik başka bir web sitesinde yayınlanır ve sizin içeriğinizden daha önce indeks alırsa bu durumda google’in gözünde “emek hırsızı” siz olursunuz.
Bu durumun önüne geçebilmek için içeriklerinizi yayınladıktan hemen sonra google seearch console’da bulunan URL denetleme sekmesinden sayfanızın daha kısa sürede taranarak dizine eklenmesi işlemini yapmalısınız.
Google Dizine URL Ekleme
Aşağıdaki görsellerde sırasıyla search console üzerinden sayfanızı nasıl dizine ekleyeceğinizi sizlerle paylaştım.
URL denetimi sekmesine tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir arama konsolu karşımıza çıkacak. Buraya dizine eklenmesini istediğiniz URL’yi yazıp ENTER tuşuna basın.
Google sayfanın dizine eklenebilir olup olmadığını denetledikten sonra, sayfanız da sorunsuz çalışıyorsa aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak. Bu çıkan ekranda Dizine Eklenmesini İste botunu ile sayfanızı dizine ekleme talebinde bulunabilirsiniz.
Peki biz google tarafında sadece kopya içerikleri mi şikayet edebiliyoruz? Tabiki hayır. Yazının devamında sizlere;
- Google Virüs Şikayet
- Google Dolandırıcı Şikayet
- Google Tanıtım Yazısı Şikayet
- Google Featured Snippet (Zero Pozition) Şikayet, başlıklarında google şikayet etme servislerine değineceğim.
O halde başlayalım.
Google Virüs Şikayet Etme Servisi
Sitenize zarar veren ya da internet üzerinde yayınlanan ve kötü amaçlı yazılım içeren siteleri tek tıkla google’a bildirebilirsiniz. Bunun için uygulayacağınız adım ise https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_badware/?hl=tr linkine tıklamak. Açılan sayfada aşağıdaki resimde gördüğünüz ekran çıkacaktır. İlgili kısımları doldurup “rapor gönder” butonuna tıkladığınızda google’a talebiniz iletilecektir.
Google Dolandırıcı Şikayet Etme (Pnishing Sayfası Bildirme) Servisi
Kullanıcıların bilgilerini çalmaya teşebbüs etmek ve dolandırıcılık amacıyla yayınladığını düşündüğünüz bir sayfayla karşılaşırsanız, sayfayı Google Güvenli Tarama ekibine https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_phish/?hl=tr linkine tıklayarak şikayet edebilirsiniz.
Karşınıza aşağıdaki görselde bulunan sayfa çıkacaktır. Şikayet etmek istediğiniz sitenin URL’sini ve site ile ilgili tespitlerinizi ilgili kısımlara yazdıktan sonra “Raporu Gönder” butonuna tıklayarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Google Tanıtım Yazısı Şikayet
Google arama sonuçlarının kalitesini koruma amacıyla, sitelerine ödemeli bağlantılar biçiminde “PageRank satın almaya” çalışan web sitelerini hoş karşılamamaktadır.
Google, ödemeli bağlantıları tespit etmek için algoritmik yöntemler de dahil olmak üzere birçok yöntem kullanmaktadır. Bunun dışında kullanıcılar tarafından bildirilen geri dönüşleri de dikkate almaktadır.
Eğer ücretli tanıtım yazısı satan bir siteyi şikayet etmek istiyorsanız https://www.google.com/webmasters/tools/paidlinks?pli=1&hl=tr bağlantısına tıklayın ve açılan sayfada bağlantı satan web sitelerini şikayet edin.
Google Featured Snippet (Zero Pozition) Şikayet Etme Servisi
Google arama sonuçlarında sıfırıncı sırada öne çıkan snippet olarak çıkan sayfalar yanlış veya yanıltıcı bilgileri vurgulayarak kullanıcı deneyimine zarar veriyorsa bu google tarafından spam olarak değerlendirilebilir. Bunun haricinde sizinde featured snippet’te çıkan sayfalarda buna benzer tespitleriniz varsa https://support.google.com/webmasters/contact/rich_snippets_spam bağlantısına tıklayarak google’a bunu da bildirebilirsiniz.
(Eğer sayfanızı nasıl sıfırıncı sıraya çıkaracağınızı öğrenmek ve Fetured Snippet hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız https://atalaysidar.com/featured-snippet-nedir/ bağlantısına tıklayınız.)