Site Kit, Google’ın 7 Aralık 2018 tarihinde beta olarak duyurduğu Google yapımı WordPress eklentisidir. Site Kit yeni bir Twitter bildirimi ile ortalama olarak 1 saat önce eklentinin bütün kullanıcılara açıldığını duyurdu. 2018 tarihinde çıkan beta sürümü sadece sınırlı kullanıcılar için geçerliydi.
Gelin hep birlikte bu eklentinin ne işe yaradığını, neler yaptığını inceleyelim. Ama önce eklentiyi eklememiz gerekiyor. Bakalım WordPress eklentilerinin arama barı içerisindeki yeri ne durumda? Eklentiyi çok fazla ekleyen olmadığı için muhtemelen arama barına yazdığımızda aşağılarda çıkacak.
Google Site Kit Nasıl Kurulur?
1- Biraz aşağılardaydı ama buldum 🙂 sanırım bu hamle ile eklentiyi kuran ilk 10 kişi arasına girmeyi başardık. Hadi devam edelim bakalım içerisinde neler varmış.
2- İzinler falan filan derken kurduk. Zaten buradaki kurulum standart. Bizden bir kaç izin istedi, gmail hesabımıza kayıtlı olan Search Console hesabı içerisinden kurulum yapmaya çalıştığımız web sitesini de otomatik olarak izinler sayesinde buldu sonra da bunları senin dashboard’ına ekleyeceğim dedi. Oldukça kolay, ortalama 5 clickte eklentinin neredeyse her şeyini hallettik. Bakalım sırada ne var;
3- Direk dashboard geldi önümüze. Burada siteyi doğrudan Search Console ile bağladı. Eğer kullanıyorsanız AdSense – Analytics ve Pagespeed raporlarını da bize gösterecek. Oldukça kullanışlı gibi duruyor, özellikle site içerisinde çok fazla vakit geçirenler için farklı farklı seçmeler açıp kontrol yapma durumunu ortadan kaldırıyor. Bu arada aklınızda bulunsun Pagespeed raporunu anlık olarak veriyor size. Gördüğüm kadarıyla geçmişe yönelik küçük bir data tutmuyor. Tutsa aslında çok da güzel olurdu 🙂 Ya da belirli periyotlarda bunu test etmesini seçebilseydik bizim iş yükümüzü bir nebze daha olsa üzerimizden alabilirdi eklenti.
4- Eklentinin içerisinde “View Data” bölümünü kullanarak site içerisindeki sayfaların performanslarını görebiliyorsunuz. Sayfa bazlı analizler için çok güzel bir özellik. Sol taraftaki kısım ise sitenin trafik aldığı & görüntülenme aldığı kelimeler. Tabii bu datalar doğrudan Search Console tarafındaki Performans bölümünden geliyor.
İlk yaptığımız kurulum ve izinler Search Console tarafı içindi. Ben eklentinin ayarlar bölümünden birde Google Analytics kısmını ekledim. Zaten oradaki işlemler yine aynı şekilde uygulama izinleri ve sitenin dahil olduğu analitik mülkünün seçilmesinden ibaret.
Bütün bu ayarlar sonrasında Dashboard kısmı gördüğünüz gibi hem Analitik hemde Search Console datalarından oluşuyor. Devamında sayfa ve url performansları ve site hızı var. Genel olarak ayarları ve kullanımı oldukça basit. Yine de harici aklınıza takılan şeyler olursa çekinmeden yorum kısmına yazabilirsiniz.