İnternet kullanımının her geçen gün gelişmesi ile birlikte artık hem şahıslar hem de firmalar internet dünyasında yer edinmeye çalışmış ve her firma kendisine ait bir web sitesine sahip olmaya başlamıştır. Teknoloji çağının bir getirisi olarak birçok insan da artık birçok ihtiyacını internet üzerinden karşılamayı tercih eder. İnternetin bu denli yoğun kullanımının bir sonucu olarak internet üzerinde kullanılan araçlar da her geçen gün gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Modern teknoloji kullanımı seçeneği sunan SEO çalışmaları ilke web sitesi sahibi olan firmalar bilinirliklerini artırırken her geçen gün üst seviye araçları da kullanmaya başlayarak teknolojik dünyada önemli bir yer edinmeyi başarmışlardır. SEO çalışmalarında sürekli olarak yapılan geliştirmeler ve yenilikler ile birlikte en çok tercih edilen uygulamalardan bir tanesi de JavaScript olmaktadır.
JavaScript Nedir?
JavaScript ve SEO uygulamalarının birlikte kullanımı modern internet teknolojisinin kullanıcılara sunduğu en büyük avantajlardan bir tanesidir. JavaScript hem etkileşimin hem de dinamik web kullanımının en temel parçasıdır. HMTL içerisinde yer alan bir kodun içerisinde bulunan JavaScript bu kodların içerisinde yer alan birçok farklı fonksiyonun aktif hale gelmesi ve çalışmasını sağlar. JavaScript içerisinde ReactJS, jQuery, EmberJS gibi ve daha birçok farklı kütüphaneyi de içerisinde barındırarak kullanıcıların her türlü alana kolay ulaşımlarını sağlar.
Modern anlamda bir internet sitesine sahip olabilmek için ana kademede yer alan üç farklı elemana ihtiyaç duyulur. Bunlar JavaScript ile birlikte CSS yazılımları ve HTML uzantılarıdır. Kurulan bir web sitesinin birçok bağlantıyı kolayca aktif hale getirebilmesini sağlayan JavaScript bu anlamda oldukça önemli bir görev üstlenir.
Arama Motorlarında JavaScript
Web sitesinin tam anlamı ile kullanılabilir ve görülür olmasını sağlayan bileşenler sitenin temelini oluşturmakla birlikte fonksiyonel anlamda da verimli çalışmasını sağlar. HTML sitelerin en temel tabanıdır. Bütün siteler bir HTML uzantısı üzerine kurulur. CSS yazılımları bu aşamada sitelerin görselliği ve sunumu konusunda görev alır. JavaScript ise sitenin dinamikliğinden sorumludur. Hem verimi sağlar hem de sitenin hızlı akış yaratmasında görevlidir. Bununla birlikte JavaScript, Google ve daha birçok aktif arama motorunda sitenin görülebilir olmasını da sağlar. Bu nedenle bu üç yapı web sitelerinde son derece önemli bir yere sahiptir.
JavaScript ve SEO İlişkisi
JavaScript kullanımı kadar JavaScript’in Google ile ilişkisini doğru anlamak da önemlidir. JavaScript ile Google arasındaki ilişkiyi doğru olarak kurabilmek ve doğru fonksiyonlarıyla bu yapıyı Google’de kullanmak son derece zordur. Arama motorlarının her bir siteyi doğru olarak algılayabilmesi ve aramalarda doğru sonuçlara ulaşabilmesi son derece zordur. Bu anlamda JavaScript aracı da çok zorlu bir yapı içerisinde görev alır.
JavaScript aracını Google üzerinde doğru ilişkilendirmek için bazı temel kurallara dikkat etmek gerekir. Bunlar;
- Kazanım sağlamak,
- Taranabilirlilik,
- Site gecikmesidir.
Bu üç faktör üzerinde önemle durmak, Google çalışmalarında meydana gelecek birçok başarısızlığa karşı önceden önlem almayı sağlar.
Arama Motorlarından Kazanım Sağlamak
Arama motoru, kodlarla çalışan bir sistemdir ve her türlü komutu kodlar üzerinden sağlar. Bu aşamada tanımlanabilen her türlü kod kolayca komuta çevrilir ve kullanıcıların arama sonuçlarına yansır. Ancak Google çözümleyemediği kodlarda sırayı çözümlenebilen kodlara verir ve sıra atlayarak çözümleyebildiği kodlardan devam eder. Bu aşamada web sitesi takipçilerinin ve kurulumcuların bu aşamayı önemle takip etmeleri ve çözümlemeleri incelemeleri önemlidir. Çözümlenemeyen kodların takip edilmesi ve buradan gelen kazanımların miktarlarının değerlendirilmesi başarı açısından gerekli olan bir konudur.
Taranabilirliği Denetlemek
Google tarafından web sitelere sunulan birçok uygulama site içerisinde bulunan JavaScript kodlarını belirli zamanlar ile taramadan geçirir. Kodların ne derece taranabilir olduğunu ölçmek için tercih edilen bu yöntem sırasında okunamayan kodlar etkisiz olarak kabul görür. Birçok durumda hata veren bu kodlar belirli bir süre geçmesinin ardından site içerisinde problemlere neden olur. Bu aşamada büyük problemler ile karşılaşmamak için kontrol etmek ve düzenli olarak JavaScript denetlemesi yapmak gerekmektedir.
JavaScript kodların çözümleme aşamasında bu kodların HMTL içerisinde olup olmadığına bakmak en etkili yöntemdir. Bu tarama ile hangi kodun aktif olup hangi kodun kullanılamaz halde olduğu kolayca görülebilir.
Site Gecikmelerini Önlemek
Web sitelerinin HTML kodları taranmaya başlandığın da o sitenin Google üzerinde görünür olmaya başlaması da mümkün olur. Bu aşamada hatalar ile karşılaşıldığında Google bu hatalara önem verir ve bu hatalı kodları çözümlemeye çalışır. Bu durum web sitesinin uzun bir süre eksik ve boş olarak görüntülenmesine neden olur. Bu problem ile karşılana web siteleri arama motorlarının beğenisini kaybeder ve alt sıralara geriler. Bununla birlikte gereksiz JavaScript kullanımına yer vermek de yine sitenin sıra kaybetmesine yol açan bir diğer durumdur. Sitenin görünür olması aşamasında siteyi düzenli olarak takip etmek ve sitenin Google’da görünürlük seviyesini sürekli olarak ölçmek sitenin başarısını artırmak açısından oldukça önemlidir.