Kurumsal kimlik bir markanın oluşum, büyüme ve geliştirme süreçlerindeki en değerli varlığıdır. Markanın duruşunu ve değerlerini yansıtan kurumsal kimliğe zarar verecek herhangi bir davranışın geri dönüşü için uğraşmak oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Özellikle köklü markalar için kurumsal SEO çalışmaları değerlidir. Bunun en temel nedeni bir markanın riske atılmasının kesinlikle ihtimaller dahilinde olmaması şeklinde ifade edilebilir.
Kurumsal SEO Çalışmalarının Farkı Nedir?
Kurumsal SEO kavramı ilk etapta düşündürücü ve kafa karıştırıcı olabilir. Bu kavramdan bahsettiğimiz zaman insanların en çok aklına gereken soru “kurumsal olmayan SEO, amatör SEO” gibi kavramlar olup olmadığıdır.
Temel olarak baktığımız zaman bu tür bir kavramdan bahsetmek etik olarak doğru olmasa da aslında vardır. Profesyonel anlamda SEO uzmanı olarak çalışmayan, kendini bu alanda geliştirmeyen ve amacı bir fark yaratmak ya da bilgi birikimini kullanmak yerine iş etiğini hiçe sayarak sadece para kazanmak olan kişiler tarafından yapılan SEO çalışmalarını bu terimlerle tanımlayabiliriz.
SEO çalışmaları kulaktan dolma bilgilerle, üstünkörü bir şekilde ve tamamen göz boyamak amacıyla yapılabilen; kısa süreli değişimlerle insanların gözünü boyamanın mümkün olduğu süreçler ile gerçekleştirebilir. Bu da durumun manipüle ve suistimal edilmesine olanak sağlar. Kurumsal SEO olarak tanımladığımız süreçte ise işin profesyonel ve yetkin kişiler tarafından yapıldığını vurgulamak esas amaçtır.
İşin yapılış şeklinin yanı sıra sürekliliğinin de “Kurumsal SEO” kavramı için önemi büyüktür. Düzenli ve sürekli olarak yapılan çalışmalar için kurumsal SEO tanımı kullanılabilir. Burada kafa karıştırıcı olabilecek durum düzensiz SEO çalışmalarının profesyoneller tarafından önerilmemesidir. Bu durumun kafa karıştırıcı etkisini ortadan kaldırmak için SEO danışmanlığı alırken karşınıza çıkacak birkaç kavramdan ve çalışma yönteminden bahsetmek istiyoruz.
Site İçi SEO Çalışmaları
SEO çalışmalarında devamlılıktan bağımsız olarak yapılması gereken adımlar için site içindeki düzenlemelere bakarız. Sitenin arama motorları tarafından bulunabilmesi ve değerli görülebilmesi için bazı geliştirmeler ve düzenlemeler yapılması gerekebilir.
Site İçi SEO İçin Yapılması Gerekenler
- İlk adımda sitenin yazılımsal açıdan SEO değerinin incelenmesi gerekir. Arama motorları açısından özellikle en çok kullanılan arama motoru Google için özgün tasarımlar her zaman çok daha değerlidir. Bu nedenle web sitesinin temiz bir kodlamaya sahip olmasının yanı sıra özgün bir şekilde oluşturulması önemlidir.
- Mobil deneyim günümüzde arama motorlarının en çok dikkat ettiği kullanıcı deneyimi unsurları arasında yer almaktadır. Bu nedenle bir sitenin SEO açısından yüksek puan alabilmesinin en önemli şartı mobil uyumlu yani responsive olmasıdır. Birkaç sene önce değişen Google algoritması ile birlikte mobil uyumlu ya da responsive olmayan web siteleri ciddi bir sıralama kaybı yaşadı. Şu an ise mobil kullanıcı deneyimi sunamayan sitelerin sıralamada yükselmesi imkansıza yakın hale geldi.
- Site içi SEO çalışmalarında bir diğer teknik detay site haritası, robot.txt dosyasının oluşturulması, gerekli SEO toollarının kullanılması gibi detay ama oldukça önemli adımların atılması gerekir.
- Teknik açıdan yapılması gerekenler tamamlandıktan sonra sitedeki sayfa ve kategori yapısının kullanıcı deneyimini destekleyecek şekilde oluşturulması ya da düzenlenmesi gerekir. Bu adım sitede sunulacak içeriklerin, ürünlerin ya da hizmetlerin ziyaretçilere en doğru şekilde ulaştırılması ve buna bağlı olarak da sitede kalma süresinin/hemen çıkma oranının SEO için optimize edilmesi açısından önemlidir.
- Özgünlük SEO açısından oldukça kritiktir. Özgün olmayan içerikler ve görseller arama motorları tarafından fark edilir. Bu nedenle site içi SEO çalışmaları yapılırken mevcut içeriklerin tek tek değerlendirilmesi, SEO uyumlu hale getirilmesi ve gerekirse özgün bir şekilde yeniden hazırlanması gerekir.
Yukarıda bahsettiğimiz adımlar ile site içi SEO çalışmalarını genel olarak tanımlayabiliriz. Detaya girildiği zaman yapılması gereken çok daha fazla olsa da genel hatlarıyla site içi SEO çalışmalarında süreç bu şekilde ilerler.
Bu çalışmalar kurumsal SEO olarak bahsettiğimiz çalışmalarda da mutlaka yapılmalıdır.
Site Dışı SEO İçin Yapılması Gerekenler
- Backlink olarak adlandırılan farklı web sitelerinden yönlendirme ile siteyi desteklemek olarak bilinen işlemler site dışı SEO çalışmalarının temelini oluşturur. Backlink ağının nasıl kurulacağı ise stratejik bir seçimdir. Sektörel olarak yakın siteler üzerinden yönlendirme yapılabileceği gibi uydu siteler olarak da adlandırılan, hedef kitlenin ilgilendiği konular ya da sorduğu sorular özelinde özgün içeriklerle zenginleştirilmiş platformlar oluşturularak backlink ağı kurulabilir.
- Sosyal imleme site dışı SEO çalışmaları açısından önemli bir yere sahiptir. Sosyal medya platformları, firma rehberleri, sözlükler gibi web 2.0 sitelerde aktif olarak bulunmak, bu sitelerde yer alan; sektörle ve hedef kitle ile ilgili gruplarda ya da sayfalarda yer almak sosyal imleme açısından önemlidir.
Site dışı SEO çalışmalarını ana hatları ile ikiye ayırmış olsak da bu alanda yapılabileceklerin sınırı bütçe ve beklentiler ile belirlenir. Sınırsız seçenekle oluşturulabilen bu süreçlerde önemli olan çalışmaların sonucunda elde edilmek istenenlerdir. Kurumsal SEO çalışmaları için konuşmak gerekirse bu çalışmaların düzenli olarak devam ettirilmesi önceliklidir. Site içi SEO çalışmalarının tamamlanmasından sonra düzenli olarak içerik desteğinin sağlanması, site dışı SEO çalışmalarının belirli bir planlama dahilinde sürdürülmesi gerekir.
Düzenli olarak planlanan ve ara vermeden devam ettirilen çalışmaları kurumsal SEO olarak adlandırabiliriz. Bir markanın değerinin ve bilinirliğinin sürekli olarak desteklenmesi gerekir. Sürekli olarak gelişen ve yenilenen ürün yelpazesi, farklılaşan hizmetler ve kurumsal kültür insanlara en iyi şekilde aktarılmalıdır. Bu aktarımın sürekliliğini sağlamak için de kurumsal SEO çalışmalarına ihtiyaç duyulur.
Related Posts
Negatif SEO
Kimse Kimsenin SEOsuna Karışamaz ! Her şeyin zıttı olduğu gibi elbette SEO’nun da...
Kurumsal SEO Danışmanı
Kurumsal kimlik bir markanın oluşum, büyüme ve geliştirme süreçlerindeki en değerli...