Atalay Sıdar

+90 216 706 52 28

Edit Content

Arama motorları için daha görünür olmak ve bu sayede daha çok insana ulaşmak için SEO çalışmalarına ihtiyaç duyulur. Bu çalışmalar bir dizi optimizasyonu ve bir internet sitesini her anlamda düzenlemeyi kapsar. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları düşünmeden yapılabilecek çalışmalar değildir. Bir SEO stratejisinin olması başarıya giden yolda atılması gereken en önemli ve ilk adımdır. Bu noktada ise karşımıza SEO analiz kavramı çıkar. SEO çalışmaları pek çok farklı içeriğe sahip olsa da sürecin en başında ve devamında sürekli olarak analiz yapmak gerekir. Bu yazımızda sizlere SEO analizi nedir ve nasıl yapılmalıdır gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

 

SEO Analizi Nedir?

 

SEO analizi arama motoru sonuçlarında yer alan sıralamanızı iyileştirmek yani yükseltmek için yapılabilecekler için bir yol haritası sunar. Analiz yapıldığı zaman bir site baştan aşağıya denetlenir ve optimizasyon için gerekli olanlar ortaya çıkarılır. Bu gereksinimler bir araya geldiğinde ise başlangıç aşamasındaki SEO stratejisi ortaya çıkar.

 

SEO Analizi Nedir

SEO Analizi Neden Yapılmalıdır?

 

SEO analizi yapıldığı zaman elde edilen tüm bilgiler ışığında daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve arama motorlarının sıralama kriterlerine göre konumlandırma yapmak mümkün olur. Analiz kavramını sadece internet sitesinin incelenmesi olarak görmemek gerekir. SEO analiz çalışmalarında mevcut internet sitesinin teknik ve içerik olarak incelenmesinin yanı sıra rakiplerin analizinin yapılması ve hedef kitlenin yaptığı aramaların da değerlendirilmesi gerekir. Tüm bunlar bir araya geldiğinde ise kapsamlı bir proje ortaya çıkar. En basit haliyle SEO analiz çalışmaları organik trafiğinizi arttırmak, SEM (arama motoru pazarlaması) maliyetlerinizi azaltmak ve tıklama başına dönüşüm oranınızı yükselmek için size bir yol haritası sunar. Detaylı ve bilinçli bir analiz yapmadan doğru adımları tespit etmek imkânsızdır.

 

SEO Analizi Yaparken Takip Edilecek Adımlar

 

1. Google’daki Durumu Kontrol Etmek

 

İnternet sitesinin Google aramalarındaki konumu çalışmalara başlamadan önce bilinmelidir. Bu hem çalışmalar devam ederken nasıl bir ilerleme kaydedildiğini görmek açısından hem de internet sitesinin mevcut durumunu gözlemlemek için önemlidir.

 

2. Site Hızını İncelemek

 

İnternet sitelerinin hızlı bir şekilde açılması çok önemlidir. İnsanlar bir sitenin açılmasını 2-3 saniyeden fazla beklemek istemezler ki aslında 2-3 saniye bile bazı durumlarda oldukça uzun olabilir. SEO analiz sürecinde site hızının incelenmesi ve tüm sayfaların hız ve SEO odaklı bir şekilde optimize edilmesi gerekir. Bu işlemler hem kullanıcı deneyimini hem de arama motorlarının siteye verdiği değeri yükseltir.

 

3. URL Kontrolü

 

URL bir internet sayfasında bulunan içeriği tanımlamak için kullanılan kısaltma olarak tanımlanabilir. SEO analizi yaparken internet sitesinde kullanılan URL yapısının mutlaka incelenmesi gerekir. URL yapısının olabildiğince temiz ve anlaşılabilir olması önemlidir. Sayfaları alakasız rakam ve harflerle tanımlamak SEO açısından yapılmaması gereken bir hata olarak görülmelidir.

 

4. Meta Düzenlemesi

 

İnternet sayfalarının arama motorlarındaki ön gösteriminde kullanılan başlık ve açıklamalar “meta” olarak ifade edilir. Bir sayfanın sitenizdeki başlığı ile arama motorundaki başlığı aynı olmak zorunda değildir. Bu özellik sayesinde insanlara internet sayfasını en kısa ve dikkat çekici haliyle anlatmak mümkündür. Ayrıca ilgi çekici başlık seçimleri ile tıklama oranları da arttırabilir. Google arama sonuçlarında görünen alanlar belirli bir karakter sayısı ile sınırlıdır. Meta açıklamaların bu sınırlara uyması, anahtar kelime içermesi gibi detaylara dikkat edilmelidir.

 

5. İçerik ve Görsel Kontrolü

 

SEO çalışmalarına başlamadan önce internet sitelerindeki mevcut içeriklerin ve görsellerin incelenmesi gerekir. Kullanılan tüm materyallerin özgün ve kaliteli olması önemlidir. Yapılan anahtar kelime çalışması doğrultusunda içeriklerin revize edilmesi, görsellerin isimlendirilmesi ve tanımlanması gibi işlemlerin yapılması gerekir. Eğer internet sitesindeki içeriklerin genel durumu kötüyse örneğin içerikler kopyalanmışsa veya başka bir platformda daha önce arama motorları tarafından indekslenmişse bu içeriklerin silinmesi ve yeniden oluşturulması gerekir.

 

6. Backlink Analizi

 

Bir SEO projesine başlamadan önce SEO danışmanları mutlaka internet sitesine gelen dış bağlantıları yanı backlinkleri kontrol ederler. Sektör dışından, alakasız platformlardan ve spam sitelerden gelen backlinklerin tamamı reddedilmelidir. Backlinkler arama motorlarına ve insanlara internet sitelerinin güvenilir kaynaklar olduğunu söyler. Bu nedenle de haricî bağlantıların olabildiğince düzgün planlanması gerekir.

 

7. Dahili Bağlantıların Kontrol Edilmesi

 

Haricî bağlantılarda olduğu kadar dahili bağlantıların da kontrol edilmesi çok önemlidir. Bu bağlantılar bir internet sitesini ziyaret eden kişilerin sitede daha rahat dolaşmasına yardımcı olur. Sayfalar arasında başarılı yönlendirmeler yapıldığı zaman sitede geçirilen süre artar ve bu da SEO açısından büyük önem taşır.

 

SEO analiz çalışmaları sürecin en başında mutlaka yapılmalıdır ancak analizler sadece başlangıç aşamasında yapılmaz. Her ay veya projenin planlama şekline göre dönemsel olarak analizlerin yapılması ve atılan adımların etkilerinin görülmesi gerekir. Analiz ve raporlama sürecinin SEO çalışmaları açısından önemli olmasının en temel nedeni teknolojinin ve kullanıcı alışkanlıklarının hızlı bir şekilde değişime uğraması olarak tanımlanabilir. Eğer geride kalmak istemiyorsanız doğru analizlere güvenmeniz gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir