Atalay Sıdar

+90 216 706 52 28

Edit Content

SEO günümüzde internet üzerinde iş yapan ya da bir internet sitesi sahibi olan herkesin sıkça duyduğu kavramlar arasında yer alıyor. Bu nedenle de SEO çalışmalarının nasıl yapıldığı herkes tarafından çok merak ediliyor. İlk bakışta herkesin kolayca yapabileceği düşünülen bu çalışmalarda deneyim ve güncel gelişmelerin takip edilmesi de büyük önem taşıyor. Bu yazımızda sizlere SEO çalışmalarının genel olarak nasıl yapıldığından bahsedeceğiz.

SEO Projesinin Hazırlanması

SEO çalışmalarında en önemli adım projenin doğru bir şekilde hazırlanmasıdır. Çalışmaların başladığı andan itibaren projelendirmenin de takip edilmesi ve gerekli durumlarda güncellenmesi çok önemlidir. Bu sayede güncel gelişmelerin yakından takip edilmesi ve projeye uyarlanması mümkün olur. Projelendirmenin başlangıç aşamasında rakiplerin analiz edilmesi, sektörel anahtar kelimelerin incelenmesi, mevcut durumun değerlendirilmesi ve hedeflerin belirlenmesi gibi adımlar atılır. Bu da SEO çalışmasında temel bir yol haritası elde etmeyi mümkün kılar.

Site İçi SEO Çalışmaları

On-site SEO olarak da bilinen ve internet sitesi üzerinde yapılan çalışmalara verilen genel ad site içi SEO’dur. Bu çalışmalar temel olarak sitenin SEO açısından incelenmesini ve güncellenmesini kapsar. İnternet sitesindeki her sayfanın tek tek incelenmesi, meta açıklamalarının yeniden planlanması, site içi link yapısının kurgulanması ve yazılımsal düzenlemelerin yapılması gibi farklı alanlar site içi SEO çalışmalarının temelini oluşturur. Bunlara ek olarak sitede kullanılacak anahtar kelimelerin ve bu anahtar kelimelerle birlikte içerik planlamasının yapılması da site içi SEO açısından büyük önem taşır. Bu çalışmalar arama motoru optimizasyonu için temel oluşturur. Backlink çalışmaları ya da sosyal imleme gibi site dışı işlemler mevcut internet sitesi belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra başlatılmalıdır.

Site Dışı SEO Çalışmaları

Site dışı ya da sayfa dışı SEO çalışmaları off-page SEO olarak da adlandırılır. Bu çalışmalar bir internet sitesinin arama motorlarındaki sıralamalarda yükselmesi için site dışında yapılacak her işlemi kapsar. Bunlardan bazılarına müdahale etmek zor ve yorucu olsa da Google Benim İşletmem gibi doğrudan internet sitesi sahibini müdahale edebileceği platformları olabildiğince aktif ve etkili bir şekilde kullanmak gerekir.

Sayfa dışı SEO çalışmalarında öncelikle iyi bir link ağı kurmak önemlidir. Bunun için sektörel olarak uygun platformların bulunması ve bu sitelerden backlink alınması gerekir. Backlink çalışmasına ek olarak paravan bloglar ile de site dışı SEO çalışması yapılabilir. Bu noktada seçim yapılması zorunlu değildir. Her iki alanda da aktif olarak SEO çalışmaları yapılabilir. Paravan blogların daha düşük maliyetli olduğu ancak daha fazla emek gerektirdiği unutulmamalıdır. Backlink çalışması için var olan, belirli bir SEO değeri bulunan ilgili sitelerden link alınması gerekir. Paravan bloglar için ise farklı IP’ye sahip olan, özgün içeriklerin yer aldığı ve düzenli olarak güncellenen blog siteleri hazırlamak gerekir. Her bir blog sitesi Link Wheel olarak da adlandırılan SEO için özel olarak hazırlanan link yapısının içerisine dahil edilir.

SEO Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEO çalışmaları nasıl planlanırsa plansın bazı unsurlara mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Kullanıcı deneyiminin ön planda tutulmasının yanı sıra bu unsurlar arama motorları açısından da vazgeçilmezdir. Bu çalışmalarda yer alan yazılı ya da görsel içeriklerin düzenlenmesi, teknik alt yapının incelenmesi ve proje kapsamındaki her tercihin özenle yapılması gerekmektedir.

SEO Çalışmaları

İçerik Özgünlüğü

SEO çalışmalarının kapsamı ve bütçesi ne olursa olsun bu çalışmalar kapsamında kullanılacak içeriklerin mutlaka özgün, kaliteli ve anlamlı içerikler olması gerekir. Arama motorları için kullanıcı deneyimi her zaman önceliklidir. Bu da siteye giriş yapan bir kullanıcının mutlaka aradığını bulabilmesini sağlayarak mümkün olur. Bir kullanıcı arama motorlarında “kırmızı spor ayakkabı bakımı” gibi bir arama yapar ve arama motorunun sunduğu sonuçlar arasında yer alan internet sayfasında “deri çizme bakımı” gibi kullanıcının hiç işine yaramayacak ve ilgisini çekmeyecek bir içerik yer alırsa bu içeriğin kalitesinden bağımsız olarak sitenin SEO açısından zarar görmesine neden olur.

Anahtar Kelime Seçimi

SEO çalışmalarının temelinde yer alan uygulamalardan birisi anahtar kelime seçimidir. Bu seçim yapılırken hedefler, rakipler ve ihtiyaçlar belirlenmelidir. Ancak anahtar kelime seçimi kullanıcılar açısından olumsuz bir deneyim sunmamalı yani clickbait olarak da adlandırdığımız yanlış yönlendiren anahtar kelimeler tercih edilmemelidir. Bununla birlikte anahtar kelime istifleme gibi sadece arama motorlarına yönelik olan ve son kullanıcı için anlamsız içerikler sunan yöntemlerden de kaçınılması gerekir.

Kullanıcı Deneyimi

Dijital pazarlama çalışmalarının tamamında kullanıcı deneyiminin ön planda tutulması önceliklidir. SEO çalışmalarında da bu unsur gerçekten büyük öneme sahiptir. Arama motorlarının tercih edilebilirliğinin azalmaması ve kullanıcıların doğru bilgilere ulaşmak için arama motorlarını tercih etmesi için kullanıcı deneyimi önemlidir. Bu noktada bir arama motoru doğru kullanıcı deneyimi sunmayan internet sitelerini öne çıkarmaz, ilk sayfalarda bu sitelere yer vermez. Eğer internet sitesi içerik, görsel ve teknik anlamda iyi bir kullanıcı deneyimi sunmazsa SEO çalışmalarının beklenen etkiyi vermesi imkânsız olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir