Atalay Sıdar

+90 216 706 52 28

Edit Content

SEO ya da tam adıyla Search Engine Optimization, arama motorlarından organik bir şekilde trafik almak için yapılan çalışmalar olarak tanımlanabilir. Günümüzde kullanılan popüler arama motorlarında yapılan aramalarda pek çok farklı sonuç almak mümkün. Web sayfaları, görseller, videolar ve hatta alışveriş için ürünler arama motorlarında kullanıcıların karşısına çıkarken mutlaka işinizi ve fikrinizi bu platformlarda ön plana çıkarmanız gerekir. Arama motoru reklamları kısa vadede sonuç elde etmenize yardımcı olacak ve SEO çalışmalarını destekleyecek bir araç olsalar da kalıcı ve uzun vadeli bir çalışma olan arama motoru optimizasyonu da mutlaka dijital pazarlama planının bir parçası olmalıdır. 

SEO Çalışmaları ile Ne Elde Edersiniz? 

En basit haliyle SEO çalışmaları, içeriklerinizin arama motorları tarafından eldeki en iyi sonuçlardan birisi olarak öne çıkmasını sağlar. Tüm arama motorları, arama yapan kullanıcılara en kaliteli ve ilgili sonucu göstermek ister. Eğer web sitenizde organik trafik istiyorsanız bu trafiği ancak arama motoru algoritmalarını anlayarak elde edersiniz. Daha fazla YouTube görüntülenmesi için de Youtube’un algoritmalarını bilmeniz gerekir. Her arama motorunun farklı dinamikleri ve algoritmaları olsa da genel eğilim her zaman kullanıcı dostu olmak üzerinedir. 

Arama Motorları Ne İşe Yarar? 

Arama motorlarını dünya üzerindeki tüm bilgilere ulaşmanızı sağlayacak dijital kütüphaneler olarak düşünebiliriz. Bu platformlar erişebildikleri tüm dijital içerikleri kopyalarla ve arama sonuçlarında ilgi düzeyine göre listelerler. Arama motorlarının getirdiği sonuçlarda;

  • Arama yapılan kelimeler 
  • Sayfaların söz konusu kelimeler ile ne düzeyde ilgili olduğu 
  • Kullanılabilirlik 
  • Değerli kaynak kullanımı 
  • Konumuz ve arama ayarlarınız etkilidir. 

Google’da Nasıl Öne Çıkarsınız? 

Google şu an dünyada en çok kullanılan arama motoru olma ünvanına sahip. Mevcut olarak platformda arama sonuçlarının sıralanması 200’den fazla kriter kullanılıyor. Bu kriterlerin tamamı bilinmese de bazıları Google tarafından yayınlanıyor, bazıları da uzmanlar tarafından keşfediliyor. Google tarafında işlerin nasıl ilerlediğini anlamak için öncelikle mantığını anlamak gerekiyor. 

Arama motoru sonuç sayfasında web sitelerini değil web sayfalarını getirir. Bu nedenle farklı anahtar kelimeler ve konularda ön plana çıkmak için web sitenizin ana anahtar kelimesini kullanmak ya da tek bir anahtar kelimede yükselmek zorunda kalmazsınız. Bu rekabet açısından hakkaniyetli bir ortam yaratsa da aynı zamanda kapsamlı SEO çalışmalarına ihtiyaç duyacağınız anlamına gelir. 

Google Neden Algoritma Güncellemeleri Yapar?

Yılda ortalama 1.000’in üzerinde algoritma güncellemesi yapan Google’ın tek amacı kullanıcıya aradığı sonuçları doğru ve hızlı bir şekilde ulaştırmaktır. Bu yüzden aramalarda çıkan sonuçları sürekli olarak kontrol eder ve sorgularını en doğru şekilde optimize etmeye çalışır. Günümüzde algoritma güncellemelerinin tamamının bir kişi tarafından bilinmesi ciddi bir risk oluşturacağı için bu algoritma güncellemeleri birden fazla ekip tarafından ve arka planda çalışan yapay zeka tarafından yürütülür. Doğal olarak bu ekibin birbiri ile ilişkisi ve bağlantısı hatta birbirinden haberi bile yoktur çünkü üzerinde çalıştıkları projeler tamamen gizlidir. Yapay zeka ise insan manipülasyonunun ortadan kaldırılması ve algoritmanın kendi kendini geliştirmesi için sisteme dahil edilmiştir. Bu şekilde ters mühendislikle kırılamayacak bir yapı oluşturulmaya çalışılmış, sıralamalarda aldatıcı hareketlerin önüne geçilmesi hedeflenmiştir. 

Google ve SEO Dostu Web Sitesi Özellikleri 

Arama motoru optimizasyonu tam olarak adından da anlaşılacağı üzere süreklilik arz eden optimize etme işlemleri bütünüdür. Arama motorlarının arama ve sonuç arasında bağ kuran algoritmalarının değişimi ile birlikte SEO kavramı da değişmektedir. Birkaç yıl öncesine kadar mobil kullanıcı deneyimi SEO açısından ciddi önem taşımazken Google tarafında yapılan bir güncelleme ile mobil kullanıcı deneyimi kötü olan sitelerin sahip oldukları SEO puanı düşürülmüştür. Bu tür bir değişime ayak uydurabilmek için sürekli güncellemeleri takip etmek ve bu güncellemelere uygun planlamalar ile süreci düzenli olarak revize etmek gerekir. 

OnPage SEO ( Site içi SEO )

Google SEO uyumlu web sitesi optimizasyonlarının başında Onpage yani Site içi SEO çalışmaları gelmektedir. Burada yapılan optimizasyonların amacı arama motoru botlarının web sitelerini daha düzgün tarayarak site içeriklerinin detaylarına ulaşabilmek, bunları daha iyi anlamak ve kalite puanı oluşturmaktır.

Crawl Edilebilirlik 

Google’da ya da hedef kitlenizin ağırlıklı olarak tercih ettiği bir arama motorunda içeriğinizin sıralanması için öncelikle var olduğunun bilinmesi gerekir. Bunun için arama motorlarının tercih ettiği öncelikli yöntem tarama yani crawl etme olarak ifade edilir. Bu işlemin yapılması için özelleştirilmiş algoritmalar ve programlar kullanılır. 

Eğer sitenizde yanlış uygulamalar varsa bunlar crawl edilebilirliği ortadan kaldıracağı için sayfalarınız Google ya da arama motorları tarafından engellenebilir. Bu tür durumların önüne geçmek için uzman bir SEO danışmanından yardım almanız gerekecektir. 

  • Kalitesiz İç Bağlantı: Arama motorları web sitelerindeki tüm sayfaları taramak için iç bağlantılara güvenilir. Dahili bağlantısı olmayan sayfalar genellikle taranmaz ve görünür olmaz. 
  • Nofollow Etiketli İç Bağlantı: Takip edilmeyen yani no follow etiketli bağlantılar Google tarafından taranmaz. 
  • İndeks Almamamış Sayfalar: Noindex meta etiketi veya HTTP üstbilgisi kullanarak sayfaları dizin dışında tutmak mümkündür. Ancak sıralanması istediğiniz sayfalar dizin dışında kalan sayfalardan dahili bağlantı alıyorsa arama motoru bu sayfaları göremeyebilir. 
  • Bloklanmış Robots.txt: Bu dosya arama motoruna web sitenize nereden girip nereden giremeyeceğini bildiren özelleştirilmiş bir metin dosyasıdır. Sayfa bloklanırsa taranmaz ve bu da arama motoru görünürlüğünü olumsuz etkiler. 
  • Taranmayan İçerik: Web sitenizin bazı bölümleri kullandığınız altyapıya göre Google botları tarafından crawl edilmiyor olabilir. Bu durum özellikle JS ve Ajax kütüphanelerinin bir kısmında sıkça karşımıza çıkmaktadır.

İçerik  

İçerik olmayan bir web sitesinin arama motorları tarafından gerçek bir web sitesi olarak algılanması mümkün değildir. Ancak her içerik SEO açısından tam olarak verimli değildir. Öncelikle web sitesinde yer alan içeriklerin tamamen özgün olması gerekir. Başka bir web sitesinde daha önce yayınlanmış herhangi bir içerik arama motorları tarafından kopya içerik olarak algılanacağı için SEO açısından faydasız olacaktır. 

Özgün olmanın yanı sıra içeriğin arama motorları tarafından net bir şekilde anlaşılması da SEO açısından önemlidir. Bu nedenle doğru miktarda ve yerde anahtar kelime kullanımı yapılmalıdır. Arama motorlarının SEO için yayınladıkları güncellemelerde anahtar kelime kullanımı, içerik uzunluğu, başlık ve alt başlık kullanımı gibi unsurlara ne oranda değer verdikleri ve bu kriterlerde tam olarak ne bekledikleri kısmen anlatılır. Bir noktada deneyim ile birleşen bu açıklamalar güçlü bir SEO planı için temel hazırlar. 

İçerik Planlamasında Anahtar Kelime Seçimi 

SEO çalışmalarının en önemli parçası olan anahtar kelime kullanımı oldukça önemlidir. Kelimelerin seçilmesinde kullanıcıların bu kelimelerle ne tür aramalar yaptıklarına, arama sıklığına ve aramadaki rekabet düzeyine bakılması gerekir. Uzun ve kısa kuyruklu anahtar kelimelerin doğru bir şekilde belirlenmesi ile doğrudan hedef kitleye ulaşılması mümkündür. Web sitesinin içerikleri ile doğrudan ilişkili olmayan anahtar kelimelerden trafik çekmeye çalışmak hem kalitesiz bir kullanıcı trafiği oluşturacak hemde uzun vadede Google’dan spam cezası yememize sebep verecektir.

Basit bir örnekle; spor ayakkabı satışı yapan bir e-ticaret platformunda adidas ayakkabı ya da nike ayakkabı anahtar kelimeleri bizim için doğru bir hedefleme oluştururken aynı site içerisinde adidas çanta ya da nike eşofman takımı anahtar kelimeleri tamamen yanlış bir strateji oluşturacaktır. Site içerisinde bu anahtar kelimelerle ilgili bir alan olmadığı için bu kelimeler üzerine yapılan SEO çalışmaları sitenin mevcut değerini de düşürecek ve bize fayda yerine tamamen zarar sağlayacaktır. Bu yüzden anahtar kelime seçimi ve anahtar kelime optimizasyonlarının site ve içerik dikkate alınarak özenle seçilmesi ve planlanması gerekmektedir.

Kullanıcı Deneyimi: Hız, Kalite ve Diğer Unsurlar

Web sitesinde özgün, kaliteli ve SEO açısından değerli içerikler olması o web sitesinin SEO puanının yüksek olması anlamına gelmez. Web sitesinin SEO çalışmalarına başarılı bir şekilde uyum sağlaması için iyi bir kullanıcı deneyimi sunması önceliklidir. Web sitesinin hızlı açılması hemen çıkma oranının azalması açısından önem taşır. SSL sertifikası güvenlik açısından SEO çalışmasını destekleyecek bir faktördür. Sitede kullanılan yönlendirmelerde doğru bağlantıları kullanmak; bağlantılarda “no follow” seçimini yapabilmek, backlinklerin ilgili ve kaliteli platformlardan gelmesini sağlamak gibi pek çok farklı faktör kullanıcı deneyiminin bir parçasıdır. Hem teknik hem de kullanıcı beklentileri açısından iyileştirilmiş bir web sitesi SEO açısından çok daha hızlı iyileşme elde edecektir. 

Offpage SEO ( Site Dışı SEO ) Çalışmaları

Offpage SEO çalışmaları ise farklı web sitelerinden web sitemize aldığımız ve backlink adını verdiğimiz referans bağlantıların oluşturulmasını kapsamaktadır. Bir web sitesi ne kadar fazla değerli kaynaktan referans bağlantı yani backlink sahibi olursa sitenin arama motorları gözünde değeri artmaktadır. Backlink çalışmaları bir web sitesinin sıralamalarını iyileştirebileceği gibi yanlış yapılan backlink çalışmaları sıralamaların düşmesine de sebep olabilir. Bu yüzden yapılacak olan bütün çalışmaların bir uzman kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

SEO Hangi Noktada Sizi Öne Çıkarır?

Arama motoru herhangi bir konuda soru sormak ya da araştırma yapmak isteyen insanları ziyaret ettiğini bir web sitesidir. Bu web siteleri sorulan sorulara en doğru şekilde cevap vermekle yükümlüdür. Bir arama motoru internette var olan ya da bulunabilen her içerik hakkında bilgi toplar. Bu bilgiler dizin haline getirildikten sonra toplanan veriler, yapılan sorgular ile eşleştirme yapan bir algoritma üzerinden son kullanıcıya aktarılır. Bir arama motorunun eşleştirme algoritmasında birçok farklı faktör vardır. Bu faktörlerin tamamı SEO çalışmaları ile doğru bir şekilde elde edilebilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir