Atalay Sıdar

+90 216 706 52 28

Edit Content

Bloglar ya da web siteleri için SEO çalışması yaparken içeriğin mutlaka SEO uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Aslında SEO çalışmaları bir sitenin doğru bir şekilde optimize edilmesini kapsar. Bu sürece yazılım, altyapı, görsel ve yazılı içerikler dahil edilmelidir.

 

Arama motoru optimizasyonu yapılırken içeriklerde doğru SEO tekniklerinin kullanılması çok önemlidir. Eğer en doğru şekilde SEO uyumlu makale yazılırsa alınacak sonucun mümkün olan en iyi sonuç olacağından emin olabilirsiniz. Ancak tüm SEO çalışmalarında olduğu gibi elde edilecek sonucun kesinlikle 1. sıra olmama ihtimali unutulmamalıdır. Bu yazımızda SEO uyumlu makale nasıl yazılır? sorusuna cevap verirken aynı zamanda en temel SEO tekniklerinden de bahsedeceğiz.

 

SEO Uyumlu Makale Yazmak İçin İzlenmesi Gereken Adımlar

 

Makale yazmak tek başına zor bir iş iken aynı zamanda SEO uyumlu yazı yazmak çok daha zor olabiliyor. İçerikte akışın ve kurgunun doğru bir şekilde belirlenmesinin yanı sıra aynı zamanda anahtar kelimelerin de içeriğe düzgün ve arama motorlarının önem verdiği şekilde yerleştirilmesi gerekir. Tüm bunları yapmak bile değerli bir SEO uyumlu makale yazmak için yeterli olmayabilir.

Anahtar Kelime Seçimi

1. Anahtar Kelime Seçimi

 

SEO uyumlu makale yazarken anahtar kelime araştırması oldukça önemlidir. Doğru bir araştırma hem odak hem de varyasyon kelimeleri bulmayı mümkün kılar. Anahtar kelime araştırmasının SEO konusunda uzman kişiler tarafından yapılması çok daha doğru olacaktır. Anahtar kelime planlamasında arama motorları açısından önemli olan yani belirli bir arama hacmi bulunan kelimelere odaklanmak önemlidir. Bunun yanı sıra long tail keyword ya da uzun kuyruklu keyword olarak da bilinen anahtar kelime kalıplarının da olabildiğince doğal bir şekilde içerikte yer alması önemlidir.

 

2. Anahtar Kelime Kullanımı

 

Eskiden bir yazının içerisinde anahtar kelimelerin doldurulmuş olması SEO çalışmaları için yeterliydi. Ancak sürekli olarak kendilerini güncelleyen arama motorları, kullanıcıların doğru bilgiye ulaşmalarına değer verdikler için bu yöntem uzun zamandır çalışmıyor. Anahtar kelimelerin belirli oranlarda ancak içeriğin yapısını bozmadan kullanılmasıdır. 2000 kelimeyi geçen bir SEO uyumlu makale için 8-9 anahtar kelime kullanımı yetersiz kalabilir, 300 kelimelik bir makale içinse bu rakam çok gelebilir. Yazıların ilk 100 kelimesinde anahtar kelime kullanımı mutlaka yapılmalıdır.

 

3. Başlık Seçimi

 

Makalelerin başlıklarının doğrudan içerikte hangi sorunun yanıtını verdiğini ya da tam olarak hangi konu özelinde olduğunu içermesi önemlidir. Bu hem kullanıcıların doğru içeriklere ulaşabilmesi hem de arama motorlarının içeriği net bir şekilde anlayabilmesi için önemlidir. Başlık yazarken anahtar kelime mutlaka kullanılmalıdır ancak kullanıcıların ilgisini çekecek türde başlıklar yaratmaya da özen gösterilmelidir.

 

4. Alt Başlık Kullanımı

 

Alt başlık kullanımı bir makalenin kolay okunması ve anlaşılması için önemlidir. Arama motorlarının içeriği doğru bir şekilde değerlendirmesi ve kullanıcı deneyimini algılayabilmesi için başlıklandırma önemlidir. Yazının ana başlığı H1 etiketine sahip olacağı için geri kalan başlıkları hiyerarşiye göre H2, H3 veya H4 etiketleri ile etiketlemek önemlidir.

Meta Açıklaması

 

5. Meta Açıklaması

 

MD, meta description veya Türkçe olarak meta açıklaması; arama sonuçlarında yazı başlığının alt kısmında kalan ve arama yapanlara içerik hakkında kısa bilgi veren açıklamalardır. Bu açıklamaların anahtar kelime içermesi, düzgün bir şekilde yazılması ve net olması önemlidir. Ayrıca arama yapan kişinin dikkatini çekebilmelidir.

 

6. İçerik Dili ve Akışı

 

İçerik dilinin SEO ile ne ilgisi olduğunu sorabilirsiniz. Ancak yapay zekanın gelişmesi ve arama motorlarının yazıları çok daha fazla anlaması içerik dilini ön plana çıkarıyor. Ayrıca hedef kitlenin kolayca okuyabileceği bir içerik dili de SEO açısından büyük önem taşıyor.

 

İçerik dili çok ağır, süslü ve abartılı olmamalıdır. Teknik açıdan aşırı karmaşık olan, çok fazla terim ve/veya yabancı kelime içeren içeriklerin SEO açısından değer kazanması ile ilgili çok fazla beklentiye girmemek gerekir.

 

Yazı akışında öncelikle yazının neden yazıldığını, hangi soruna çözüm sunduğunu ya da ne tür bir bilgi verdiğini içeren bir giriş paragrafına yer vermek gerekir. Sonrasında giriş paragrafında anlatılan konu detaylandırılmalıdır. Detay paragrafları ve alt başlıkları hazırlandıktan sonra ise sonuç kısmında yazının genel bir özetine yer vermelidir. Bu sayede hem kullanıcılar hem de arama motorları için değeri yüksek, SEO uyumlu makale yazmak mümkün olur.

 

7. Görsel Kullanımı

 

SEO uyumlu makalelerde mutlaka görsel kullanılması ve tüm görsellerin olabildiğince optimize edilmesi gerekir. Sayfanın açılış hızının olabildiğince yüksek olması ve kısa sürede açılması için eklenecek görsellerin boyutlandırılması ve optimize edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra içeriklerde kullanılan görsellerin telifsiz ve özgün olması da önemlidir. Makalede kullanılan görsellerin başlık, tanım ve alt başlık gibi alanların doldurulması gerekir.

 

SEO uyumlu makale yazmak sadece güzel bir metin hazırlamaktan çok daha fazlasıdır. Bu tür içeriklerin hazırlanmasında teknik bilgi birikimi ve bilginin doğru kullanılması büyük önem taşır. Anahtar kelimeleri doğal bir şekilde kullanmak, kullanıcıların kolay okuyabileceği bir akış hazırlamak ve teknik detayları es geçmeden yazıyı hazırlamak günün sonunda SEO açısından tatmin edici bir makale ortaya çıkmasına yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir