SEO ve SEM arasındaki ilişkiye baktığımız zaman basitçe ikisinin de arama motorlarında görünürlüğü arttırmak için kullanılan dijital pazarlama yöntemleri olduğunu söyleyebiliriz. Arama motoru optimizasyonu yani SEO, arama motoru pazarlaması kısacası SEM’in bir parçası olarak da görülebilir. Bu iki sürecin temel amacı aynıdır ancak yöntemleri ve sonuç elde etmeye yönelik adımları birbirinden oldukça farklıdır.
SEO Nedir?
SEO ve SEM arasındaki farklardan bahsetmeden önce her iki sürecin genel tanımına ve nasıl ilerlediğine bakmamız daha doğru olacaktır. SEO yani arama motoru optimizasyonu çalışmaları sayesinde bir web sitesinin arama motorlarının insanlara gösterdiği sayfalarda ilk sayfa ve/veya sıralara yükselmesi mümkün olur.
SEO çalışmaları genel olarak 3 ana başlık altında toplanabilir. Teknik SEO, site içi SEO ve site dışı SEO olarak adlandırılan bu başlıkların her biri kendine özgü yöntemler ve planlamalar ile ilerletilmelidir.
Teknik SEO: Bir web sitesinin alt yapısı, kodlaması, URL’leri, yüklenme süresi ve mobil uyumluluğu gibi unsurların arama motorlarının talepleri doğrultusunda düzenlenmesi işlemlerinin tamamına Teknik SEO adı verilir.
Site Dışı SEO: Off-site SEO olarak da bilinen ve temel olarak arama motorlarının web sitelerine olan güvenini artırmak amacıyla yapılan çalışmalar bütünü site dışı SEO olarak adlandırılmaktadır. Bu süreçte doğru ve değerli kaynaklardan web sitesine backlink yani referans almak önemlidir. Arama motorları sitenin alanı ile ilgili farklı platformlardan backlink geldiğini gördükleri zaman sitenizin değerini yükseltirler.
Site İçi SEO: Site yer alan içeriklerin özgünlüğünün yanı sıra doğru bir anahtar kelime planlamasının yapılması, başlık etiketlerinin ve meta açıklamalarının kullanılması, görsellerin özgün, telifsiz ve açıklamalı bir şekilde kullanılması gibi işlemler de Site İçi SEO kapsamı içerisinde yer alır.
SEM Nedir?
Search engine marketing ya da arama motoru pazarlaması olarak bilinen SEM, oldukça önemli bir dijital pazarlama stratejisidir. SEM, SEO çalışmaları ile organik trafik veya tıklama başına reklam gibi yöntemler ile ücretli trafik alarak arama motorlarındaki görünürlüğü arttırmak için uygulanan bir dijital pazarlama sürecidir.
Son yıllarda oldukça popüler olan ücretli arama ağı reklamcılığı uygulamaları sayesinde arama motorlarının sonuç sayfalarında önemli ve dikkat çekici alanlarda reklam alanları satın almak mümkündür. Bu alanda en popüler araç Google AdWords olarak bilinmektedir. En çok kullanılan arama motoru olarak bilinen Google Search üzerinde yapılan aramalarda üst sıralarda reklamla yer almak mümkündür. Ancak unutulmaması gereken tıklama başına ödeme yaparken aynı sektörde pek çok firmanın belirli anahtar kelimelere teklif vereceği ve ciddi bir rekabete gireceğidir.
SEO ve SEM Arasındaki Farklar
SEO yani arama motoru optimizasyonu çalışmaları genellikle uzun süreli sonuçlar için en iyi dijital pazarlama taktiği olarak tanımlanır. SEO anahtar kelimelerle yapılan aramalarda üst sıralarda yer almayı mümkün kılar ve bu şekilde tamamen organik trafik almak mümkündür. 7/24 trafik gelmesi de SEO’nun bir diğer avantajıdır.
SEM ise arama motorlarından hedeflenmiş trafik almayı mümkün kılar ancak alınan her tıklamanın bir maliyeti vardır. Ayrıca sadece SEM ile trafik alan bir web sitesinin reklam bütçesi bittiği anda trafiği bitebilir.
SEO ile SEM arasındaki en temel fark etki süresi, sonuç elde etme yöntemi ve maliyet olarak ifade edilebilir.
SEM SEO İçin Faydalı Olabilir mi?
Genellikle sık sorulan ve cevabı ise sıkça karıştırılan bir soru SEM çalışmalarının SEO için faydalı olup olmayacağıdır. SEM çalışmaları SEO açısından temel bir fayda sağlamaz. SEO çalışmalarının yaratacağı etkinin belirlenmesinde 200’den fazla faktör incelenirken SEM veya tıklama başına ücretli reklamlar bu faktörler arasında yer almaz.
Hangisi Daha İyi?
SEM ve SEO arasında hangisinin daha iyi olduğu üzerinden bir kıyaslama yapmak, dijital pazarlama süreçlerine bütün olarak bakıldığı zaman doğru değildir. SEM kısa sürede trafik ve etkileşim almayı mümkün kılar. Yeni açılan bir web sitesi kısa sürede dönüşüm elde etmek, hizmet veya ürün satmak istiyorsa mutlaka SEM çalışmalarına dijital pazarlama stratejisi kapsamında yer vermelidir.
SEO çalışmaları ise uzun vadelidir. Genellikle 4 aydan önce SEO çalışmalarından etki almayı beklemek çok doğru değildir. Kapsamlı ve yoğun bir çalışma ile bu süre biraz daha kısalabilir olsa da SEO çalışmaları ile ilgili kısa vadeli hayaller kurmak doğru olmatacaktır. Ancak SEO çalışmalarının uzun vadede SEM bütçelerinde rahatlama yaratması beklenir. Organik trafiğin artışı reklamlara duyulan ihtiyacı azaltacağı için bizim önerimi SEO çalışmalarından, uzun vadede etki alacak olmanıza rağmen vazgeçmemeniz yönünde olacaktır.
SEM çalışmaları ise başlangıç aşamasında güzel bir ivme yakalamak, rekabet şansınızı yükseltmek ve yatırım geri dönüşünüzü hızlandırmak açısından önemlidir. SEO çalışmalarınızın etkisi arttıkça SEM için ayırdığınız bütçe azalacak olsa da yine de bu bütçeyi sıfırlamayı düşünmemelisiniz. Çünkü günümüzde pek çok insan ilk 3-4 sırada çıkan reklamlara tıklamayı tercih ederek, firmaların bu alanda da rekabet etmesinde etkili oluyor.
Özetle dijital pazarlama süreçlerini bir bütün olarak görmek ve planlamayı da bütüne sadık kalarak yapmak her zaman en doğrusu olacaktır.