Atalay Sıdar

+90 216 706 52 28

Edit Content

WordPress alt yapısı SEO odaklı projelerde oldukça tercih edilen bir alt yapıdır. Elbette her zaman özgün kodların ve HTML tasarımların daha kazançlı olabileceğini inkâr etmek doğru değildir. Ancak WordPress ya da HTML olsun fark etmeksizin bir SEO çalışmasında doğru adımların atılması her şeyin önünde gelir. Eğer WordPress alt yapısına sahip olan bir web siteniz varsa binlerce SEO eklentisi arasında kaybolmanız kaçınılmaz olacak. WordPress SEO eklentileri projelerde kolaylık sağlamak ve artı değer oluşturmak için mutlaka kullanılmalıdır. Ücretli ya da ücretsiz olarak sunulan WordPress SEO Eklentileri arasından doğru seçimi yapmak ise biraz zor olabilir. Bu yazımızda en popüler SEO eklentilerini ele alacağız ve genel olarak faydalarından, artılarından ve eksilerinden bahsedeceğiz.

 

En İyi WordPress SEO Eklentileri

 

WordPress SEO eklentileri de tıpkı WordPress alt yapısı gibi kolay bir şekilde kurulup, kullanılabilirler. Eklentilerin birbirinden farklı özellikleri olduğu unutulmamalıdır. Kurulum yapmadan önce ihtiyaçlara yönelik olan eklentiyi tercih etmek oldukça doğru bir karar olacaktır.

 

1. Yoast SEO

 

SEO ile ufak bir ilişkisi olanlar bile bu eklentiyi duymuşlardır. Pek çok platform tarafından tercih edilen eklenti, en çok tercih edilenler listesinde yer alıyor. Bloglar, web siteleri ya da haber siteleri için popüler olan bu eklenti özellikle premium seçenekleriyle fark yaratıyor. Yoast SEO tüm içeriklere meta açıklama, başlık ve etiket eklenmesini mümkün kılar. Başlık ve meta açıklamalar için şablon yaratmak bu eklenti ile mümkün. AMP sayfalarının optimizasyonu ve XML haritası oluşturma için de Yoast SEO eklentisini kullanabilirsiniz.

 

Eklenti hedef anahtar kelimenize göre sayfanın ne kadar iyi optimize edildiğini göstermenin yanı sıra ayrıca nasıl geliştirebileceğinize dair net öneriler de sunuyor. Ancak unutulmaması gereken sadece eklentiye bağlı kalarak doğru SEO adımları attığınızı düşünmemek. Çünkü her ne kadar bu eklenti işlevsel ve basit olsa da eklentinin kontrol ettiği alanlar doğrudan arama motoru sıralamasında yükselmeye odaklı değildir. Yoast SEO eklentisi ile okunabilirlik analizi yapmak mümkündür. Bu kullanıcı deneyimi açısından etkileyici sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. Cümle ve paragraf uzunluklarını kolayca fark edebilmeniz ve okuyucu sıkmayacak içerik ayarlamaları yapmanız için idealdir.

 

yoast seo

 

2. All in One SEO

 

Yoast alternatifi olarak kullanılan All in One SEO eklentisi sadece birkaç ekstra özelliğe sahiptir. Robots. txt ve .htaccess dosyalarını düzenleme imkânı sunan eklenti aynı zamanda spam yapan bot yazılımları da engelleyebilir. WordPress SEO eklentileri arasında en az Yoast kadar popüler olan All in One SEO, zengin metin snippet alanında yapılabilen düzenlemelerle de oldukça kontrollü bir SEO denetimi yapmayı mümkün kılıyor.

 

3. Rank Math

 

SEO dünyasında Yoast kadar popüler olmasa da kesinlikle en güçlü eklentiler arasında liste başı olmaya aday Rank Math, ekstra özellikleri ile de dikkat çekiyor. Tüm eklentiler arasında oldukça güzel bir arayüzü ve kullanıcı dostu kurulum sihirbazı ile öne çıkan Rank Math ayrıca ekstra özellikleri sayesinde çok daha kontrollü bir denetim yapmayı mümkün kılıyor.

 

Eklentinin rakiplerinden daha işlevsel ve özellikli olduğunu söylemiştik. Bu özellikler arasında dikkat çekenler;

 

Google Search Console Entegrasyonu

Yönlendirme

Facebook ve Twitter paylaşım önizlemeleri

404 hata monitörü gibi özelliklerdir.

 

Eğer bu öğrendiklerinizden sonra RankMath kullanmak isterseniz Yoast veya All in One SEO ayarlarınızı eklentiye kolaylıkla aktarabilirsiniz.

 

4. MonsterInsights

 

MonsterInsights temel olarak WordPress için Google Analytics eklentisidir. Analytics verilerini doğrudan site panelinde görmenize yardımcı olur. Site ziyaretçilerinin nereden geldiği, hangi bağlantılar arasında gezindikleri, sitede ne kadar zaman geçirdiklerini, hangi ürünleri incelediklerini görmek için bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Ayrıca WooCommerce altyapısını kullanıyorsanız bu altyapı odağında yaptığınız SEO çalışmalarını optimize ederken de MonsterInsights eklentisinin sunduğu özellikleri kullanabilir ve hangi aşamada müşteri kaybı yaşadığınızı gözlemleyebilirsiniz.

 

5. Easy Table of Contents

 

Google her zaman uzun içerikler kullanmanızı önerse de bu içeriklerin kolay bir şekilde okunabilmesi de çok önemlidir. Uzun içerikleri parçalara/başlıklara bölmek ve yazı için bir “içindekiler” bölümü oluşturmak önemlidir. İçindekiler tablosu oluşturduğunuz zaman arama sonuçlarından sitenize gelen kullanıcılar, bir metin yığını ile karşılaşıp kaçmazlar. İçindekiler tablosuna bakıp ilgilendikleri bölüme hızlıca ulaşabilirler. Bu eklenti ile birlikte sayfada geçirilen zaman artarken, hemen çıkma oranı da azalır.

 

6. The Broken Link Checker

 

Bozuk bağlantıların denetlenmesini sağlayan bu eklenti sayesinde dahili ve haricî bağlantıları kontrol edebilirsiniz. Bağlantılar ile ilgili herhangi bir sorun olduğunda bu sorunu kolayca bulmanızı ve düzenlemenizi sağlayan eklenti aynı zamanda anchor text yani bağlantı metnine verilmiş çalışmayan bağlantıların hızlı bir şekilde kaldırılmasını sağlar.

 

The Broken Link Checker SEO eklentisinin bir diğer güzel özelliği de bozuk bağlantıları bulmasının yanı sıra alternatif bağlantı önermesidir. Ancak bu eklentinin internet sitelerini yavaşlatma ihtimali vardır. Eğer yavaş bir barındırma hizmeti kullanıyorsanız bu eklentiyi tercih etmemeniz daha iyi olabilir.

 

7. ShortPixel

 

Bu eklenti WordPress sitenizde kullandığınız görsellerin başarılı bir şekilde sıkıştırılmasını ve optimize edilmesini sağlar. Görseller yavaş yükleniyorsa bu SEO açısından kötü bir etki yaratır. Oldukça kolay bir kullanımı olan ve neredeyse sadece yükleme ve ayar yapma işlemlerini yaptıktan sonra geri dönüp bakmanıza gerek bile kalmayan bu eklenti pek çok dosya formatını destekler. Eklenti kayıplı (lossy), kayıpsız (losiees) ve parlak (glossy) seçeneklerini sunuyor ve jpg, png, gif, pdf uzantılı dosyalar ile çalışıyor.

 

İnternet sitenize ShortPixel kurduğunuz zaman daha önce yüklenen görselleri de ayarlarınıza göre optimize edebilirsiniz.

 

8. Anti-Spam

 

Eğer sitenize gelen spam yorumlardan sıkıldıysanız ve bunlarla uğramak istemiyorsanız bu eklenti işinize yarayacaktır. Eklenti spam içeren yorumları filtreleyerek işinizi oldukça kolaylaştırır. Eklentiyi kurmanız ise kullanmak için yapmanız gereken tek şey.

 

rel nofollow

9. Rel NoFollow

 

HTML bilenler için bir bağlantıyı “nofollow” yapmak çok kolaydır. Ancak bilmeyenler için bu işlem zor olabileceği gibi karıştırıla da bilir. Eğer siz de bağlantıları sorunsuz bir şekilde düzenlemek isterseniz bu eklentiyi kullanabilir ve linklerinize istediğiniz zaman nofollow etiketi ekleyebilirsiniz.

 

10. Really Simple SSL

 

2019 yılından beri internet sitelerinin bir SSL sertifikasının olması SEO açısından oldukça önemli. LetsEncrypt tarafından sunulan ücretsiz SSL sertifikalarını kullanmanız yeterlidir. Ancak SSL sertifikası yüklemek tek başına yeterli olmaz. İnternet sitesinin HTTP sürümünü HTTPS sürümüne yönlendirmek gerekir. Really Simple SSL bu yönlendirmeyi sizin yerinize kolay bir şekilde yapar. Eğer internet sitesinde güvenli ve güvenli olmayan şeklinde ayrıştırılmış bağlantılar varsa da bunları düzenlemek için eklentiyi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

 

Size oldukça işlevsel ve sık kullanılan eklentilerden bahsettik. Hangi SEO eklentisini kullanırsanız kullanın bunların hiçbirinin doğrudan SEO çalışmalarında olumlu etkiler yansıttığını düşünmeyin. Eklentiler ve araçlar işleri kolaylaştırmak için varlar ve sadece işlemlerin daha hızlı yapmalarına yardımcı oluyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir